dr Marzena KEATING
Zastępca Dyrektora Instytutu Filologii Angielskiej ds. Studenckich
Katedra Historii, Kultury i Literatury Krajów Angielskiego Obszaru Językowego
ul. Karmelicka 41
pok: 307
ORCID: 0000-0002-9125-8562
publikacje:
http://bgbase.up.krakow.pl/Stanowisko:
- Adiunkt badawczo-dydaktyczny
Pełnione funkcje w Instytucie i Uniwersytecie:
- Zastępca Dyrektora Instytutu Filologii Angielskiej ds. Studenckich.
Stopnie naukowe
- 2020; Doktora nauk humanistycznych (dyscyplina: nauki o kulturze i religii);
Tytuł pracy: „Bain Sult as do Bhéile: w poszukiwaniu kultury kulinarnej Irlandczyków. Znaczenie jedzenia i praktyk żywieniowych w Irlandii w latach 1922-1973″;
Promotor: prof. dr hab. Wojciech Burszta;
Promotor pomocniczy: dr Aleksandra Drzał-Sierocka;
Recenzenci: dr hab. Anna Horolets, Uniwersytet Warszawski, dr hab. Urszula Niewiadomska-Flis, Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II.
- 2010; Magister filologii angielskiej;
Uniwersytet Opolski;
Tytuł pracy: „The Stereotype of the Irish in British Popular Culture [Stereotyp Irlandczyka w Brytyjskiej Kulturze Popularnej]”;
Promotor: prof. dr hab. Ryszard Wolny;
Recenzent: dr hab. Andrzej Ciuk, prof. UO.
Dyscyplina naukowa:
- Historia,
- Nauki o Kulturze i Religii.
Katedra:
- Katedra Historii, Kultury i Literatury Krajów Angielskiego Obszaru Językowego
Zainteresowania badawcze:
- kultura i historia Irlandii,
- dziedzictwo kulinarne i historia żywienia,
- teksty kulinarne jako źródło historyczne,
- studia postkolonialne,
- hiberno-angielski.
Prowadzone zajęcia:
- Irlandia
- Cywilizacja Wysp Brytyjskich,
- Seminarium licencjackie,
- Wykłady monograficzne,
- Pisanie tekstów akademickich lub Edycja tekstu.
Członkostwo w Towarzystwach Naukowych:
- 2023: Polskie Towarzystwo Badań Irlandystycznych PAIS – Polish Association for Irish Studies
- 2020; Postcolonial Studies Association.
Wybrane wykłady gościnne:
- 2023 Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
Najważniejsze publikacje:
Artykuły:
-
Keating, Marzena. 2023. “Beef Tea, Wine Whey or Calf’s Foot Jelly? Invalid and Convalescent Cookery in Twentieth-Century Ireland.” Estudios Irlandeses, 18 (March): 103-117. https://doi.org/10.24162/ei2023-11401.
-
Keating, Marzena, and Joanna Łapińska. 2023. “From Cookbooks to ASMR: Significance of Sound and Hearing in Culinary Recipes.” The Senses and Society, doi: 10.1080/17458927.2023.2181137.
-
Keating, Marzena. “‘The Aromas from the Kitchens of Our Childhood Remain When Many Other Things Are Forgotten’: Food Memories in Introductions to Irish Cookbooks.” Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, sectio FF –Philologiae 40 (1): 83–95. https://doi.org/10.17951/ff.2022.40.1.83-95.
-
Keating, Marzena. 2022. “The Past, the Present and the Future: Time in Monica’s Kitchen.” Roczniki Humanistyczne 70 (11): 51-65. https://doi.org/10.18290/rh227011.4.
-
Keating, Marzena, and Máirtín Mac Con Iomaire. 2018. “Tradition and Novelty: Food Representations in Irish Women’s Magazines 1922-73.” Food, Culture and Society. 21(4): 488-504.